RPT

Poleti se na RPT postojankah zaradi primernega vremena veliko dogaja, od vzdrževalnih del do montaž opreme, ki je preko zime nastala v ham delavnicah.

Visokogorski UHF repetitor na Struški ima novo opremo.  Martin OE8KKK je z ekipo OE BOS-ARSA in domačim Radioklubom Železar Jesenice zmontiral Yaesu DR1XE, ki zamenjuje dve Icom IC4E ročni postaji. Oddajna moč repetitorja, ki ostaja na 439.325 MHz z -7,6 MHz zamikom in CTCSS 123.0 Hz je 20 W. Pripravljen je tudi MMDVM za digitalni način delovanja, ki še ni vklopljen. Prav tako je v fazi dodelave še govorna vremenska postaja. Vsa oprema na Struški deluje na solarno napajanje.

 

 

Zaradi izpada električnega napajanja na Krvavcu ne delujeta repetitorja. V najkrajšem možnem času bo odgovorna oseba pregledala varovalke. Upamo, da ni poškodovana oprema.

V Kranjski Gori so se v prijetnem ambientu okrepčevalnice Pehta, konec julija srečali predstavniki OE BOS-ARSA (EmComm združenje), člani Radiokluba »Železar« Jesenice ter sysopi nekaterih gorenjskih repetitorjev S55UJE, S55VJE, S55VKG in S5RPT manager. Sproščen klepet, nekateri so se v živo srečali prvič, je potekal ob pogledih na nevihto, ki se je pomikala in stresla svojo silo nad Domžalami. S plani o nadaljnjem sodelovanju smo mini hamfest zaključili.

 

 

VHF repetitor RV62 S55VLJ na Krimu je bil odmontiran in pripeljan v domačo delavnico k S57BAT na pregled. Nekaj časa se že pojavljajo težave s sprejemnikom. Demontažo je opravil sysop Žiga/S51ZK.

 

V planu je montaža DMR/FM repetitorja na Javorniku nad Črnim vrhom, v bližini Idrije. Ko bo termin montaže usklajen z lastnikom objekta podjetjem IT-100, katerega lastnik je radioamater Jože/S57VHF gre na lokacijo Hytera RD985. Antena je že pripravljena na vrhu stolpa.

 

19. julija je Tadej/S56ZBL na Veliki Planini nedelujoč MMDVM repetitor zamenjal s Hytero RD985 ter nekoliko dvignil anteno. Repetitor deluje odlično.

 

 

Zaradi motnje je repetitor Ljubljana mesto S55VLM izključen do nadaljnjega.

 

13.julija smo na Krvavcu vzpostavili podatkovni link s Krimom. Dolžina linka je dobrih 43 km in zveza ob slabih pogojih občasno izpada oziroma ni 100% stabilna, kar je posledica več dejavnikov. Linkovska zveza bo zato nadgrajena, ko dobimo večji paraboli. Je pa sedaj tako na Krimu kot na Krvavcu ujeta smer linka, skonfigurirana sta routerja ter tudi repetitor. Na Krimu sta se trudila Žiga Koželj/S51ZK in Denis Flisar/ S56DE. Na Krvavcu pa smo skoraj zimsko oblečeni ustvarjali Mirko Naglič/S51KM, Marko Zaletel/S56WZM ter Tilen Cestnik/S56CT. Vroče ni bilo.

 

Naš DMR master ima po novem tudi 44 IP: 44.150.0.33 ali lažje: 44master.brandmeister.si.

S5 BM master 2931 je posodobljen na zadnjo verzijo in ima tudi delujoč TLS za promet med mastri (FastForward 2.0) .

Na Golteh je aktiven nov DMR/FM repetitor Hytera RD985. Deluje na frekvenci 438.525 -7,6 MHz. Za FM je potreben CTCSS: 123.0 Hz, za DMR pa Color code:2.  Zelo lepo pokriva Mozirje, Velenje in Logarsko dolino.

http://s59ekl.si/2020/07/06/s55dmo-dmr-analog-repetitor/?fbclid=IwAR1ze7eZ46JkXEnLj-yy_xALEgqpNzRlJtwlv12-3l8kJs615TiyrHuYFZ8

 

 

ARON

V sistemu Winlink gre iz uporabe WINMOR. Nadomešča ga hitrejši in naprednejši ARDOP ter VARA mode.

From: W3QA

To:

Source: SYSTEM

Downloaded-from: Telnet:cms.Winlink.org

Subject: WINMOR is Deprecated.

10 July 2020 -- The Board of Directors of the Amateur Radio Safety Foundation voted in a recent virtual meeting to deprecate the WINMOR HF mode in the Winlink system. The protocol was introduced by its author Rick Muething, KN6KB, at the 2008 ARRL/TAPR Digital Communications Conference in Chicago. It was the first popular 'sound card' radio mode to offer an alternative to HF hardware modems for bulk digital transport. Rick moved on by developing the Amateur Radio Digital Open Protocol (ARDOP), which was introduced in 2015 as a replacement to WINMOR with superior speed, robustness, and multiple bandwidth options. Nevertheless, until recently, WINMOR remained popular for learning and experimentation while other more robust and better-performing new modes became the workhorses of Winlink message transport.

The Winlink Team now devotes its resources to other projects and will drop support for WINMOR on the Winlink system. Other modes like ARDOP offer the same advantages with superior performance.

We request all HF RMS gateway sysops still offering WINMOR to remove it in favor of ARDOP, VARA HF and Pactor 3 or 4, where permitted by local rules. In an upcoming release WINMOR will be removed from Winlink Team software, making way for better, speedier, more robust and modern HF digital modes. WINMOR had a good, long and productive run.

--The ARSFI Board of Directors

--The Winlink Development Team


UKV

COVID-19 vpliva tudi na tradicionalna UKV srečanja in množične dogodke. Zaradi odpovedi tradicionalnega radioamaterskega srečanja v Nemčavcih, katerega v avgustu vsako leto organizira Radio TV klub Murska Sobota, bo odpadla tudi tradicionalna podelitev priznanj za minula UKV tekmovanja, katere organizira Zveza radioamaterjev Slovenije. Zaradi prestavitve skupščine ZRS marca 2020 niso bila podeljena priznanja za ZRS UKV maraton 2019. Ker v tem trenutku ni znano kdaj v prihodnosti bi lahko organizirali svečano podelitev priznanj je sprejeta odločitev, da prejemniki priznanj le ta lahko prevzamejo na sedežu ZRS oziroma se z ga. Mojco dogovorijo za obliko dostave.

Trenutno tudi ni znana usoda kategorije več operaterjev v bližajočem IARU R1 VHF tekmovanju (vzporedno z ZRS septembrskim tekmovanjem). ZRS bo pri organizaciji Septembrskega VHF tekmovanja sledila IARU R1 odločitvam.


ARG

V kolikor bodo razmere glede COVID-19 omogočale, bo 29. avgusta v Ormožu potekalo UKV ARG prvenstvo ZRS in Sprint tekmovanje.


Problematika dela v načinu FT - 8

Zadnje čase sem dobil kar nekaj razmišljanj v vezi z relativno novo vrsto dela FT – 8.

S tehničnega stališča, je ta vrsta dela izjemen napredek glede na ostale  načini dela, ker omogoča  izmenjavo osnovnih) radioamaterskih podatkov v razmerah, ko ostale komunikacije odpovedo.

V osnovi to pomeni, da lahko napravimo digitalno izmenjavo podatkov, z zelo malo močjo oddajnika in sprejemamo dekodiramo signale globoko v šumu.

Koliko sem seznanjen, pa se je uporaba tega načina dela saj v nekaterih primerih popolnoma zvodenela.

Vloga radioamaterja, operaterja, ki vzpostavlja tako vezo se je omejila potem, ko je program na računalniku nameščen, le na dva klika, v celem QSO – ju,  kar ne gre skupaj z radioamaterskim principom dela. Se pa še, da vse skupaj še dodatno avtomatizirati tako, da pa operator  namesti programsko opremo,  ko pa še ta dva odpadeta, napravi jih računalnik.  

Ali je to še radioamaterska veza naj vsak presodi sam.  V takih primerih radioamater na koncu meseca pogleda ali ne, dnevnik svojega robota, s kom vse je vzpostavil zveze.

Če pa že radioamater  sedi zraven postaje in pokliče CQ ga "roboti" besno in neselektivno napadejo in je "normalno" delo - vzpostavljanje radioamaterske zveze v načinu FT – 8 nemogoče.

Tu se bo kakšen guru s tega področja oglasil in protestiral,  da je razvoj pač razvoj, a to da uporablja  kilovat, poganja robota 24/7 ur skrajno nepošteno, do ostalih radioamaterjev, da o ham spiritu ne govorimo. V pogovoru z nekaj operatorji ugotavljam,  da je problem kar delikaten ali občutljiv, pa še nobenih predpisov,  priporočil ni v zvezi z opisanim robotskim načinom ne pri nas, ne v svetu.

 

Satelit QO 100

Deluje tako kot na začetku od februarja 2019 brezhibno na obeh (ozko pasovni  CW, SSB, digital  del  in širokopasovnem DATV del) transponderju  24 ur na dan brez kakršnih koli motenj z dosegom ene tretjine zemljine površine, s centrom nad Afriko.

Manjše motnje slabši sprejem, se pojavijo le v primeru, ko izjemno močno dežuje in to na sprejemnem 10GHz delu, na 2,4GHz UP linku nisem zaznal večjega dušenja.

Zadnje čase se občasno pojavljalo nove S5 postaje upam da jih bo v prihodnje še več, tako da si bomo tako kot druge države omislili fiksno klicno frekvenco za Slovenijo.

Danes sem imel preko satelita vezo z DB6NT Mihaelom. Po daljšem pogovoru sem izvedel, da je napravil s svojim sinom DB2NP prvo vezo na svetu na 725GHz!!!! In to na razdalji 42m, sem mu čestital. Mihael mi je povedal, da je pred kratkim napravil z Andrejem S57NML prvo EME vezo Nemčija - Slovenija na 24GHz. Čestitke Andreju, kolikor imam informacije je to nasploh prva EME S5 veza na 24GHz.


 

 

CQ ZRS ¾ bo predvidoma izšel v septembru 2020

Gotovo se je v času od pomladanskega CQ ZRS veliko zanimivega dogodilo.
Prosim, da te dogodke opišete ter jim dodate kakšno fotografijo ali dve
in mi te materiale pošljete na urednikov elektronski naslov  Jure S52CQ

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Rok za oddajo člankov je 16.8.2020.

Korona virus se širi, vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.

ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS bo tudi tekom poletja delovala v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.

Ostanite zdravi!


Maribor, 5.8.2020