ZRS

 

Upam, da ste vsi dobili naše glasilo CQ ZRS 3/4  2020 na stotih straneh.  Kar nekaj vas me je klicalo, ker niso prejeli zadnjega glasila. Po preverjanju našega seznama pošiljanja, smo ugotovili, da nekateri klubi niso prijavili na ZRS vseh članov, ki pa so matičnem klubu nakazali članarino. Vse te sem prosil, da zadeve rešijo v svojem klubu. Kljub prošnji, da se na ZRS napravi prijava članstva v začetku leta, je kar nekaj takih klubov, ki so to storili šele pred kratkim.

V kolikor pa kljub plačilu niste prejeli glasila, prosim to sporočite v pisarno ZRS.

Zahvaljujemo se vsem avtorjem in urednikom rubrik, za lepo opravljeno delo. Istočasno pa urednik Jure S52CQ sporoča:

Jesenski CQ ZRS je pred vami in spet bo kmalu čas, ko bomo pripravljali
zimski CQ ZRS. Jeseni smo radioamatersko bolj (radio)aktivni.
Prosim, da te aktivnosti in dogodke opišete ter jim dodate kakšno
fotografijo ali dve in mi te materiale pošljete na urednikov  mail.
Rok za oddajo člankov je 13.11.2020.

 

Pri prispelih predlaganih priznanjih ZRS iz strani klubov, so bili med drugimi predlagani takšni člani, ki niso člani ZRS so pa radioamaterji.

Podobno je tudi pri oldtimerskih značkah, verjetno je razumljivo, da jo ne more dobiti tisti, ki ni član ZRS.


Ob 30-ti obletnici osamosvojitve Slovenije bo pod okriljem Zveze slovenskih častnikov izdana knjiga "Vezisti in zveze - Zbornik ob 30-letnici Republike Slovenije". Med ostalim imamo tudi radioamaterji svoje mesto s poglavjem "Vloga radioamaterjev Slovenije v osamosvojitveni vojni 1991". Uradnih virov in pisnih prispevkov je bilo doslej zelo malo zato prosimo vse, ki imajo bodisi v klubskih ali domačih arhivih kakršenkoli material o tedanjih aktivnostih radioamaterjev in so pripravljeni sodelovati pri nastanku zbornika, da pomagajo pri zbiranju prispevkov. V pomoč bodo tudi objavljeni članki v lokalnih časopisih, pričevanja tedaj aktivnih udeležencev in drugi prispevki ter fotografije.

Omenjeni zbornik je prva in edina publikacija s področja zvez, zato je to dobra priložnost, da tudi radioamaterji  prikažemo svoj delež. 

Prispevki naj bi bili zbrani do 10. oktobra. S strani izdajatelja je bil določen za pripravo poglavja o radioamaterjih Tine Brajnik S50A in zato prosimo, da prispevke pošljete na elektronski naslov   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.   (GSM 041 699 899).

 

UO ZRS ima ponovno prošnjo v zvezo z 0,5% dohodnino, kateri del lahko nameniti del svojemu matičnemu klubu del pa ZRS. Hvaležni vam bomo, vas pa to ne stane nič, le formular morate izpolniti.

 

Izvleček iz dohodninskega zakona:

 

Davčni zavezanec rezident lahko zahteva, da se do 0,5 % dohodnine, odmerjene po zakonu o dohodnini od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov.
Upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, so objavljeni na seznamu (z imenom oziroma nazivom upravičencev in davčno številko) na spletni strani FURS. Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % ali 0,5 % dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5 % dohodnine.

Pred izpolnjen obrazec je v prilogi tega sporočila. 
Obrazec je možno oddati tudi preko sistema e-Davki.

 

Korona virus je ponovno v porastu, vse radioamaterje naprošamo, da se pri skupinskih aktivnostih obvezno držijo navodil, ki jih priporoča NIJZ.

ZRS bo vse svoje aktivnosti prilagodil razmeram v zvezi s tem virusom. Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur, v koliko bo potrebno, bo njeno delovanje omejeno, v skladu s priporočili NIJZ.

Ostanite zdravi!

 

Maribor, 7.10.2020