ARON Prijave na usposabljanje se zbirajo na: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenyHQQx81QB4oMSK0EJJ0LR8G2XFmut645Ux8uYf5y3cYASg/viewform?fbclid=IwAR0B8ROvY4UtxXmODCkuAS1RlAzWs2Cj8Lxs_LcIVu5yVppyUb8qw9zCyxk

V ponedeljek 3.oktobra je bila preko aplikacije ZOOM izvedena analiza posredovanja radioamaterjev ob požarih na Krasu. Zapisnik analize je v usklajevanju in bo objavljen ter predstavljen na ARON usposabljanju. 

 

Vlada bo po intervenciji na Krasu Zvezi radioamaterjev Slovenije namenila sredstva v višini do 1.350,00 EUR in 4.015,28 EUR. Gre za povračilo stroškov intervencije na Krasu (prvi znesek) in sredstva za dodatno opremljenost oz. izboljšanje delovanja društev in drugih nevladnih organizacij, ki so sodelovali v intervenciji na Krasu. 

 

RPT  

 

Na repetitorskih postojankah potekajo še zadnja dela pred prihajajočo zimo. Vse informacije so dostopne na Facebook strani S5RPT. 

 

Informacije iz Radioklubov    

V petek 30.septembra je Radioklub Sevnica S50TTT v sodelovanju z OŠ Sava Kladnika Sevnica,    Zvezo radioamaterjev Slovenije, AMSAT Deutschland (nemško radioamatersko združenje za satelitske komunikacije) in Alfred Wegener Institut-om organiziral vzpostavitev satelitske radioamaterske govorne zveze z raziskovalno postajo Neumayer Station III na Antarktiki.  

Sevniški učenci so tako lahko kot prvi v Sloveniji znanstvenikom na 13.111 km oddaljeni   raziskovalni postaji postavili svoja vprašanja in preko geostacionarnega satelitskega transponderja QO-100 prejeli njihove direktne odgovore. 

         

Posnetek zveze se nahaja na naslovu: https://youtu.be/0b3jDmZjfFM        

 

 

CQ ZRS

Številka CQ ZRS 2022 je v tisku in bo v najkrajšem času poslana vsem članom ZRS  

 

V soboto 8.10.2022 od 10.00 dalje je Urbanu nad Mariborjem podelitev OT značk, vključno z kostanjevim piknikom in standardnim spremljevalnim delom (domač narezek, ta pravi domač kruh in pa vino Vinotoča Jošt). Zaradi lažje organizacije dogodka svojo prisotnost javite na GSM: 031/675-344 Silvi, S52S. 

Vabimo,  radioamaterje in simpatizerje, da se srečamo po koroni na jesenskem druženju, in se poveselimo,  malo poklepetamo, to kar smo zadnjih dve leti najbolj pogrešali. Bo nam kot vedno lepo, zato ne zamudite te priložnosti ! 

 

Prejemniki Srebrna značka OT 

S56SJA Jože Arsenjuk  

S57SWR Radovan Gnjezda S56SCI Marjan Cigut 

S52AA Peter Orešnik  

S57SXS Sebastjan Kostadinovič  

S57NHB Božidar Roglič  

S57MS Marko Škamperle  

S56SNR Stanko Jež  

S56UAI Alojz Keuschler  S52WD Darko Mislej  S57SR Roman Supanič  S51TC Anton Valentan  

S55AC Dušan Leon Novak  

 

Prejemniki Zlata značka OT 

S51W Daniel Skrt  

S51ZE Franc Jerala 

S57UMU Miran Urekar 

S51F Franci Gričar  

S51ZX Ervin Kolar 

S52EN Zdenko Samsa  

S53O Ljubomir Pintar  

S57VHF Jože Štuflek  

S51VJ Jože Vida  

S57NIV Ivan Nerat  

S52AB Jože Konda  

 

Vsem prejemnikov srebrnih in zlatih značk čestitamo za njihov jubilej in pripadnost ZRS 

 

V kolikor boste tam imeli predstavnika, da prevzame QSL ke za vaše člane to najkasneje do četrtka 6.10.2022, javite Mojci, da jih pripravi za prevzem na Urbanu. 

 

Spominski kovanec  

 

BANKA SLOVENIJE Eurosistem  je izdala natečaj za spominske kovance v letu 2024 

    

Na natečaj smo se javili z naslednjim tekstom: 

                                                                                                                                                                     

Sklicujoč na vaše Vabilo za predloge dogodkov, ki bi jih obeležili z izdajo priložnostnih kovancev, objavljenem na omrežju v veljavnem roku, ponujamo pobudo, za izdajo v letu 2024 priložnostnega kovanca, posvečenega 100 letnici radioamaterjev Slovenije.  

 

Prvi radioklub na področju Slovenije je bil ustanovljen 17. aprila 1924 v Narodnem domu v Mariboru. Na Poštni direkciji v Ljubljani je prof. Marij Osana leta 1923 ustanovil Laboratorij za radijsko tehniko in oddajnik tega laboratorija, moči 3W je že leta 1924 deloval z radioamaterskimi poizkusi.  

 

Danes je v svetu več kot tri milijone radioamaterjev  in še veliko več poznavalcev in simpatizerjev. Slovenci imamo preko 4200 veljavnih klicnih znakov in v svetu slovimo po tem, da smo glede na število prebivalcev prvi na svetu. V tekmovalnih rezultatih posegamo v sam vrh. Tako v evropskem in svetovnem merilu, prav tako imamo najvišje uvrstitve naših ekspedicij. V ARG (amaterskem radijskem goniometriranju), kar je naša športno tehnična disciplina so naši tekmovalci vedno  v samem vrhu. Naš sistem ARON (Amatersko Radijsko 0mrežje za Nevarnost), je med najbolje organiziranim in tehnično opremljen in vzdrževan z rednimi vajami. Izkazali smo se v osamosvojitveni vojni in kasneje z humanitarno dejavnostjo, za kar smo prejeli visoko državno odlikovanje. Skratka, priznani smo kot koristna družbena dejavnost.  

 

Predlagamo, da bi na kovancu imeli odtis našega emblema. Emblem simbolizira antenski stolp v obliki romba v katerem je simbolično prikazana tuljava z anteno in črkami ZRS. Obkroža ga napis Zveza radioamaterjev Slovenije a bi tokrat napis zamenjali s:  

 

100 LET RADIOAMATERJEV SLOVENIJE.  

 

Znak je splošno prepoznaven, ker simbol stolpa v obliki romba ima tudi ITU (Mednarodna telekomunikacijska unija), prav tako vsi trije regioni IARU (mednarodna radioamaterska unija) in večina nacionalnih radioamaterskih zvez in klubov.  

 

Hvala vsem, ki so sprožilo to pobudo in pa hvala vsem oblikovalcem tega dopisa. Upamo da nam bo uspelo prepričati natečajno komisijo. 

            

 

 

 

Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur v ponedeljek in četrtek od 13.00 do 17.00. V tem času je na voljo za telefonske informacije na 070 59 59 59.