ARON Izobraževanje ARON Ig 2022 

15. oktobra je na Igu potekalo letno izobraževanje ARON ekip. Avditorij  Ig je bil poln udeležencev iz Slovenije in tudi iz tujine. 

Teme  so bile izjemno zanimive in aktualne. Med njimi tudi predstavitev analize radioamaterske intervencije ob požarih na Krasu, intervencija slovenskih enot na požarih v Makedoniji, predstavitev organiziranosti ARON-a, predstavljena je bila uporaba APRS-a za potrebe radiološkega monitoringa, Enota za zveze in informacijsko podporo, RMZO ARA u BiH in iskanje 

ELT po letalski nesreči. 

Udeleženci so si lahko ogledali tudi  sprejemno oddajni komplet v 19'' prenosnem kovčku za delo preko satelita QO 100.  

 

 

15. oktobra je sočasno z ARON usposabljanjem potekala čezmejna vaja #ResiFestGO, #Resiloc)S50ANG je bil aktiviran ob 11.32 (zaradi izpada komunikacij med ReCO Nova Gorica in Centro Operativo Comunale v Gorici. Od 12.02 so bili operativni v ReCO: S50XX, S55G, S56D.

 

 

Vaja R1emcor QO-100 

Mednarodna vaja IARU Region 1 Emergency Communications,  je vodila postaja iz Anglije  Greg, G0DUB, ki je koordinator za Region 1 Emergency Communications. Potekala je v soboto 29.10.2022 od 11.00 do 13.00.  

Iz Slovenije se je vaje udeležila  ARON ekipa S50ABR in pa S50AMB. Prva ekipa je delala iz portabl lokacije iz okolice Sevnice - 12V napajanje, druga pa iz Urbana pri Mariboru, kjer je vgrajena stacionarna oprema za delo preko QO 100. 

V vaji so pri prenosu tekstovnih sporočil sodelovale postaje i celotne Evrope in pa iz Afrike in 

Bližnjega vzhoda. 

Celoten audijo in pa tekstovni zapis vaje je javno objavljen na  priloženem linku 

 

https://r1emcor.ampr.org/index.php/s/Asik22PRGKywBxE

 

RPT  

 

7.oktobra je bilo na Mrzlici opravljenih nekaj ur dela na antenskih sistemih. Zamenjana je bila antena 

6m repetitorja S55VHF, ki deluje na 51.890 MHz z -600 kHz zamikom in CTCSS 123.0 HZ, dodana HF antena za Winlink. Zadeve se testirajo. Narejen upgrade FW na DR1XE in povezava v WIRES-X, S55DSF QRG 439.100 MHz -7,6 offset.  Dela so opravili Janko/S56AFJ, Matjaž/S57MK in Tilen/S56CT.

 

9.oktobra je na Trgu republike v Ljubljani potekala premestitev radioamaterske opreme v večjo omaro. Selitev opreme so opravili Denis/S56DE, Martin/S51ZT in Tilen/S56CT. Sistem je sedaj napajan tudi preko UPS-a, donator S51ZT.  

 

Od 19.oktobra dalje je na stolpu Vinarium, Lendava, aktiven UHF mixmode repetitor S55DLE.  Repetitor deluje na frekvenci 438.4375 MHz z zamikom -7,6 MHz. V DMR načinu je za dostop potreben Color Code 2 in v FM načinu CTCSS: 123.0 Hz.  

Repetitor so zmontirali fantje iz Radio TV kluba Murska Sobota (Miha/S51FB in Simon/S53ZO) in Radiokluba Radenska (Marjan/S56SCI). 

 

28. oktobra so Janko/S57NK, Stojan/S51WI in Elvis iz Slovenske vojske, na prelep sončen in brez vetra dan na Nanosu zmontirali novo WiFi anteno za nastajajočo S5net traso proti Kokoški. Po tej trasi bosta repetitorja dobila redundantno povezavo. 2m repetitor S55VKP, ki poleg analognega FM deluje v C4FM načinu, Yaesu System Fusion (YSF), je dobil povezavo v WIRES-X omrežje. Namestili so mini PC ter modem v ta namen

Informacije iz Radioklubov    

16. oktobra je v organizaciji Radiokluba Šentjur v dvorani podjetja Etra v Bukovžlaku, MO Celje, potekal radioamaterski sejem.


CQ ZRS  

 

Predvideno imamo izdajo CQ ZRS 3 2022 za konec letošnjega leta. Za vaše prispevke je na voljo 84 strani, ki jih lahko napolnimo le z vašo pomočjo. Priloga  zadnje letošnje številke bo tudi Radioamaterski koledar ZRS za leto 2023. 

Urednik Jure ima tako kot vedno prošnjo, da člani ZRS pošljejo svoje prispevke – kaj so delali, kako so bili aktivni, ali so izboljšani pogoji na frekvencah prinesli kakšno zanimivo/novo državo, ali je kdo naredil novo anteno. To in pa dogajanja iz naših klubov naj  pošljejo na urednikov naslov:   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  

 

 ZRS tudi letos načrtuje z izdelavo ZRS stenskega koledarja za leto 2023. 

V kolikor v radioklubu v letu 2023 načrtujete izvedbo kakšnega dogodka za katerega želite objavo na ZRS stenskem koledarju potem vas vabim, da informacijo (termin dogodka, naslov dogodka in kraj dogodka) čim prej posredujte na elektronski naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Ob tem se tudi išče kakšna slika iz klubske dejavnosti v letu 2022, ki bi bila primerna kot slikovno gradivo za ZRS stenski koledar 2023. 

 

 

ZRS

 

Sestanek Predsedniki 2022 

 

Po zapisanem terminu v koledarju 2022 bo na osnovi dogovora UO ZRS  termin prestavljen na  petek 18.10.2022 ob 20.00. Sestanek Predsedniki 2022 bo potekal na ZOOM platformi. Tako bo omogočeno sodelovanje čim več predstavnikov RK Slovenije včlanjenih v ZRS. 

Informacije o sami prijav in pa predvidenem dnevnem redu  predstavnikov klubov bodo v najkrajšem času posredovana na listo predsedniki. Na dnevnem redu bo tudi poziv RK včlanjeni v ZRS za predloge članov novega UO ZRS tako, da bo dovolj časa za predloge do volilne  konference, ki bo potekala v sobota 18.3.2023. Sama dvorana in pa predprostor na sedežu ZRS je že rezervirana. 

 

Poziv RK Slovenije  -  Volilna konferenca v marcu 2023 

 

Povabilo k sodelovanju radioamaterjev ZRS  

Volilno kadrovske komisije, ki bi pripravila v sodelovanju z vsemi radioklubi Slovenije predlog članov UO ZRS za naslednje mandatno obdobje – naslednje leto je volilno.  

Svojo pripravljenost javite v našo ZRS pisarno  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , da bo lahko na osnovi vaših prijav UO ZRS uskladil delovanje teh komisij. 

 

Izpiti na sedežu ZRS

 

Se bodo izvedli v tretjem razpisanem terminu  11.11.2022, v kolikor bodo vsaj 4 kandidati. 

Vsi izpitni roki so na četrtek ob 17.00 uri v prostorih ZRS Bezjakova 151, Limbuš. 

Kandidati se morajo prijaviti na zvezo preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na telefonsko številko 070 59 59 59 - v času uradnih ur. 

 

QSL biro 

V oktobru je na ZRS prispelo : 

10,4 kg QSL iz Poljske, 4 kg QSL iz Litve, 

1.8 kg QSL iz PY ( samo območje PY2, od leta 1992 dalje, večina QSL kar je bila return, ker prejemniki niso člani LABRE ), Prispelo je še nekaj 10 QSL iz 9V ter nekaj zasebnih pošiljk. 

  

Te QSL in QSL, ki so jih poslali naši člani so bile razdeljene po predalih klubov. 

  

Večji paket, ki smo ga poslali v Rusijo, je bil zavrnjen ( razlog ve Mojca ). 

Predlagam, da se s pošiljanjem QSL kart za UA in UR na outbox ZRS-ja počaka, dokler se stanje v teh dveh državah ne umiri. 

Pošiljanje paketov je v ti dve državi trenutno onemogočeno. 

 

 

Pisarna ZRS deluje v času uradnih ur v ponedeljek in četrtek od 13.00 do 17.00. V tem času je na voljo za telefonske informacije na 070 59 59 59.